Wednesday, August 14, 2013

Raya 2013 di Bukit Darat, Melaka

Cerita raya kami tahun ini.

On the 6Aug dh gerak balik Melaka. Intention konon nk tlg masak2 & kemas2 persiapan raya kat rumah mertua. Alhamdulillah dipermudahkan semuanya. Sempat lagi buat last minit shopping for the groceries. Syukur cuaca tk berapa panas. Kalau nk diikutkan, area Pantai Puteri tu panas ya hamat you.... Mmg surely minum bergelen2 air nk kasi sejuk badan. And for sure, si kecikku akan naik eczema serata muka sbb panas sangat. 


1st day raya, outdoor photo session di depan rumah sahaja. Dgr cerita kengkawan dr FB, mana yg amik gambar kat studio, kena beratur panjang siap amik nombor. Makanya, kita pose sahaja di depan rumah ni yek. Ini semua utk mengelakkan mood riang ria menjadi huru hara dek perangai macam2 bdk2 ni.

Gambar dispoilkan Nia & Abahnye. Nia isap botol susu. Abah pegang balang muruku. Ayooo...boleh tak kalau pose senonoh tanpa ada props yg tabest tu.


Ni pulak, raya kedua. Beraya di rumah makcik suami. Area ni banyak pokok mangga. Mmg perusahaan mangga kut. Nampak tak 1st pic mak datin bergamba tu? That is pokok anggur you.... Panas kedaung gini boleh tanam anggur kan? Wallahu'alam la rasanye anggur tu. Time akak dtg, yg ada dedaunan sahaje. Buahnye tuan rumah dh petik siap2 sorok dlm esbok gamaknye kan.... 

Anak2 guwe kejakunan melihat parit, lalu terjerit2 nak main parit sampai tak nak balik. That is why the husband kena gendong dua2 naik kereta. Dah masing2 tak nak berganjak nk main dgn 'buaya' kat parit. Katanye....


Gelagat anak2 yg super active. Main parit, main batu, main pasir.... lari. lari. lari. masuk kereta - haus. Belum sempat lena terkena ekon, dh sampai rumah berikutnya.... 

Malam menjelang terlalu awal, budak2 tidur awal sbb kepenatan di siang hari. Emak budak sangat happy. 

1 comment:

Puan Jiha said...

pegang balang maruku tu lagi nampak mcm beraya hhehehe