Thursday, September 10, 2009

another 10 more days kan?

diam tk diam, lg 10 hari je kita nk raya ehk? baju raya kitorg smer dh siap. tinggal nk bikin kuih raya jek ujung mggu ni. kalau ada kesempatan aku upload cookies-in making punye entry yerk? oh ya! lagi 1 hal, nak kena tukar duit raya. tahun ni list makin panjang, amount dalam? rahsia...

sapa dh tinggal posa angkat tangan! aku lom lagik.. mungkin mggu depan kut? ataupon takde tuang posa langsung tahun ni. yeahaaa!! bestnye takyah Qada posa kan...

berbeza betul puasa this year dgn last year tau. last year br² berpotek chenta, thn ni dh jd org rumah.. tp macam tk perasan jek kitorg start bechenta time bulan posa. TETAPI! Arini laki aku tak dpt bukak posa sama2 sebab kena g JB seminar lah konon! aku tak paham tol laa dorg ni buat seminar bulan2 posa ni. gamaknye safe budget, takyah prepare lunch bagai kan.. ntohle.. Makenye, tkde apa2 yg menarik akan berlaku ujung minggu ni, melainkan aku bergelumang dgn tepung² buat kuih raya. nk prektis banyak² buat kuih raya ni. mana tau, thn depan leh benti kerja, buat bisnes cookies plak.. oooppss!

citer pasal bikin kuih raya ni kan.. aku tgk ramai benor yg buat biz-online jual mcm2 kan... bila aku start story pasal online biz kat laki aku.. punye le excited membara2 semangat entrepreneurship beliau. memandangkan sekarang pon indirectly buat bisnes, tapi mengayakan org lain... dgn tidak semena² dia pon mengsajeskan aku bukak bisnes sendiri.. percaya atau tak, antara bisnes yg laki aku suruh bikin:

nombo satu! 'buat laa kek yang, biskut ke. you masak kan sedap.. nnt i tolong marketkan. pas tu kita export. pastu bla bla bla'
WOW! besornye verangan dia ehk.. dia ingat kek biskut tu sama dgn masak lauk² harian ke? buatnye bantat manjang? tapi, mungkin jugak idea ni akan dipertimbangkan...

nombo due! 'Yang, kita bukak dobi nak? ala2 laundry kiosk ke? buh laa machine kita kat universiti ke, maktab ke, hostel mana² ke.. dulu masa i kat Germany kan, banyak je vending machine gini. Senang nak laundry, tk mcm sini. Pastu, kita buat laa laundry tu cool mcm kite... bla bla bla'
WOW JUGAK! hurmm.. menarik. tapi, ntah..

nombo tige! 'Yang, tanah kat kampung tu, kita bikin rumah sewa nak? kita buat laa dlm 10 pintu ke.. tak yah sewa mahal2, sewa ala kadar je utk org kg. pas tu kita buat laa playground kecik kat rumah sewa tu, bleh anak2 tenant tu main2, tak yah gi playground jauh2, bahaya...'
Hamboih? sampai gitu skali?

Pendek kata, aku mmg komited bab kerja. Nak dicampurkan dgn mulut aku yg kadang² ni ramah tamah, mungkin bos2 n tokey2 suke je nk deal dgn aku. Kalau kata earning revenue for company, aku le champion dlm ramai² colleague aku. TAPI! kenapa aku ni mcm liat je nk bukak biz sendirik? Ni le akibatnye kalo tk penah pergi kursus motivasi. keh keh keh...

Kadang² rasa mcm nk bukak busines besoooooooooooorrrr seantero donia. Baru org kenal sapo cucu Tok San. kehkehkehkehkehkeh lagi skali.

6 comments:

ღ.faiez.ღ said...

skali pregnnt.pe cte?hahahaha..dpt la daku ank sedare...


ehemmmm..sy ni ade ka berade dlm list dpt duet raye?adeka?adeka?



kalo nak bsns..meh2..nak join..suke ni...suke kepoci kat owg..heheheheh

bsns kuih raye kalo jadik bantat die jadik cam belebat kan?y not u jual belebat my kazen..tade owg bikin lagik..meletop kebabom okei bsns anda.lalalala

Jehan Najib said...

kalo prgnnt, tkleh makan nenas. Makenye? adekah takleh mkn tart nenas? Oh My God!

Puan Jiha said...

jehan mule berchenta time bulan pose eh...jiha pon same...3years back heheheh

ღ.faiez.ღ said...

make tat nenas tu bio sy je yg mkn.kamu mkn belebat..hahahaha

Wanida said...

Salam cek kak...

wey aku pun berputik chenta time bolan pose gak wey...7 yrs back wo...eh lamanya...aku ni dah tua kah? kalu tak nak ngaku tua leh tak?huhuhuuhu....

lily lotus said...

tu diaaaa..smangat weih..jadi tokey business sendiri!