Tuesday, June 15, 2010

39 weeks

Yeargh! I'm at my 39th weeks.

Nervous seh... Hari2 tanya husband bila baby nk kluar. Standard jawapan dia 'Bila dia rasa nk kluar, dia kluar la kut...' haaaiiih....


1 perasaan yg kadang2 rasa tk sabar nk beranak cepat2 sbb nk bg lega sket nervous ni. Bkn aku je yg suspen, mak2 sedara smer pon dok pakat call tiap2 hari tanya dh bersalin ke belum..

Peace.. dia masih di dalam... menikmati makanan yg mak dia makan :D

Aku dh start tak gi kerja. Bkn sbb nk manjakan badan ye ibu2.... Nehi Nehi... Aku terpaksa start awal sbb tk nk susahkan org2 office yg smuanya bujang2 & belum beranak belaka.. Diorg tkde experience emergency gini. Nanti buatnye water broke, aku panic, diorg pon confirm double panic ye ibu2... Lagi pon, lately mmg aku kurang nyenyak tido. Dua jam skali confirm bgn gi toilet. Tu tak campur dgn kes nak beralih position tido. FUH! Faham2 je la ye... Korang bayang la cemana nk hadap kerja opis kalau pattern tidonye kayak gini? Emangnya, wajibla aku decide duduk diam2 je kat umah. Hari2 aku skrg ni dh mcm maid. Pagi siapkan sarapan, lps tu kemas bilik, laundry, menyapu, mop, ngelap. hahahha! Penat tau buat kerja rumah compare kerja opis. Dlm pkl 2-3 ptg br dpt luruskan pinggang. ptg2 sket br start lipat2 baju & susun mana yg patut... Arini extra task. Aku kemas rak kasut. Mana yg patut buang & sedekah org tu dh selamat diasingkan. heh heh... pueh ati den. Lapang sket mata mandang. Kasut jaman tahun 2000 pon masih ada koo!! Bayang je la betapa maha banyaknye kasut dlm tiga2 lemari tu. Yang dok lenjan hari2 pon balik2 dua pasang tu je....

Apa yg aku experience skrg ni...?

  1. Selera makan/minum makin naik. Naik yg tiada ampunnye... harap maklum...
  2. Kerap buang air. Mujur kat rumah, boleh laa kerap tukar panties. Kalau kat opis, hadap la ko sampai pukul 6 kang...
  3. Rasa pangkal rahim kejang & tarik2. Err... cemana nk explain eh? Tp selalunye rasa tu obvious sgt kalau aku nk bangun/duduk. Tak sakit pon, cuma berkerut gak la muka aku nk tahan ngilu & ngeri2 membayangkan mcm perut nk terburai. hahahaha!
  4. Sakit belakang. Yes... kadang2 jln terbongkok2 mcm nenek kebayan :D
  5. Pendarahan. Yes... few days ago. Tp aku rasa tu false alarm kut. Sbb sikit sgt, mcm luka secalit tak sampai setitik bak tertusuk duri nan tajam. Aiseeymeen... Tp tak sakit & berlarutan. So, aku pon blagak2 steady je la kan.. Takkan nk menggelupur check in spital? Maunye kena hambat balik dgn staff nurse tu karang..

Itu sajelah karangan saya menjelang tak berapa hari nk bersalin ni.. Pada kawan2 yg due dekat2 tu... bawak2 bersabar ye ibu2 (pesanan utk diri sendiri juge...) Sementara kita enjoy minum ais sampai kebas tekak... pasni tkleh togok air sejuk wei... hihihi

5 comments:

ღ.faiez.ღ said...

bby,pliz la kuo.sian beno tgk mummy kamu tu hah..da kembang kempis menahan pewot mulat tu..kuo cepat.asik nak melabohkan pp je kejenye dlm pewot tu...cepat2..kuo bby...



mak kem slm.mak kt-besonya pewot,msti bby pp laboh.sekian.hihi

Puan Jiha said...

best nye dah start cuti... Jiha pon nak amek cuti awal lah.. tp next week... oh tak sabar nye

shada said...

semoga selamat segalanya...
thnks share the info yek :)

fathinz md nor said...

doa banyak2 dear. makan kurma byk2. kite minum air glucose dalam labour room, selain air selusuh gak. baca asma'aulhusna. semoga dipermudahkan ok!

lily lotus said...

besarnya tummy ko..mesti anak gebu montok habis ni. take care yer :)