Wednesday, January 5, 2011

Update la wei!

Dah lama tk update kan? since new year.

Tiak busyuk basham mama. botel2 danje...

Budak ni dah 6 bulan. Aritu injek 6 bln, dia punye melalak melaung sampai Doc susah nk cucuk muntut dia. Mujur boleh control.

Dah macam2 akal dia skarang ni.

1. Merangkak dah laju sgt. Bila mama & abah balik office, dh pandai kejar kaki kitorg nk mintak dukung. Selalunye seluar akan bertahan bersihnye beberapa jam je. Pastu dah berjelaga lutut seluar anak aku. Segala ceruk dia merangkak dh skarang ni. Aku terpikir gak. Progress Nia sgt cepat nk compare dgn umur dia. 1 of the reason dia cpt merangkak, may be sbb aku jarang pakaikan dia stokin waktu siang. So, kaki dia tk licin sgt nk merangkak kut? And, aku tak biasa bentangkan tilam utk dia main2. Pandai2 la dia nk survive atas simen keras membatu tu...

2. Dah pandai sengih & ketawa mcm Ms Congeniality. Lawak gile bile dia tersedut gelak dr idung mcm Sandra Bullock dlm citer tu wei....

3. Tokleh tinggal sorg2. Confirm menangis melalak. Ada 1 hari tu, aku duduk blkg dia. Dia elok je main remote sambil ngadap tv. Dia toleh kiri kanan, skali dia br perasan takde org duduk depan dia (padahal aku ada je dok blkg dia, cuma dia tk perasan) Dia punye melalak. Mak aiiiiii! macam kena bantai. Aku pujuk2 sambil gelakkan dia & cakap "Ape ar Nia ni... mama punye besar kat blkg ni bole tak nampak.. haahahahahh!" Agaknye dia tau aku gelakkan dia kut. Terus dia buat muka malu2 & sengih Ms Congeniality.

4. Dah mkn bubur nasi. Bukan aku tk try puree as 1st solid food ye ibu2. Tapi Nia tak suka. Beria bagai nk rak aku memuree. Dimuntahnye balik. Try cerelac pon, dia mkn ala kadar je. Sesudu pon payah nk abis. Baru smlm ni, try bg bubur nasi + sayur mayur blend. Alhamdulillah, setengah mangkuk gak dia hadap.

5. Naik walker kemain laju mak ai... kalo on the road, dh banyak dah Nia punye slip saman. 1 spot yg dia suka sgt, tmp pasu comel2 nenek dia. Kayuh kaki lelaju sampai gobok hiasan nenek, then pilih la satu2 mana nak dicapainye. Lagi 1, kalau naik walker, suka kejar kucing. Asal nampak kelibat kucing lalu, dia bleh nk tangkap kucing tu. Kucing jiran pon, tumpang lalu lalang cek tikus.

6. Suka sgt kalau ada kawan sebaya dia. Harini sepupu dia, Mikail ada kat rumah. Nia skip nap 2 times sbb asik nk main je. Budak ni mmg excited lebih kalau org ramai2 kat rumah. Kalau dia berdua je dgn nenek, boleh la santak nap sampai 2jam lebih. Repeat 3x nap plak tu...

7. Belum berani dgn lelaki dewasa. Agak pelik gak. Nak kata rumah aku ni takde lelaki, adik2 aku smuanye lelaki belaka. Nia sangat penakut dgn watak lelaki dewasa mcm atuk2 / pakcik2. Lelaki yg tua, especially bermisai & gelap. Even dgn atuk sendiri pon Nia tak berapa ngam. Menangis sampai tersedu2 kalau kena tegur dgn lelaki baya2 gini. Jiran aku tegur - dia tak suka, atuk dia dukung - dia melalak, even indon downtown yg tegur geramkan dia pon dia bole melalak bagai.... Tapi dgn org perempuan, lelaki muda, budak2 lelaki dia ok je... Nape ntah...

8. Dah pandai main kejar2. kalau kita acah nk kejar dia... Dia dh pandai nk larikan diri. Mcm biasa. Mesti gelak kuat2 sampai terkluar bunyik Ms Congeniality dia tu.

9. Susu?? kussss semangat! Enfalac A+ 650g hanya 4-5 hari je ye kawan2... Itu tak campur BF lagi tu... Kalau malam2 masih ngempeng dgn mak dia. In fact, balik kerja je Nia dh menggelupur nk menyelak baju mama dia lepaskan gian :D

Nombor 10? Jumaat ni Nia kena sunat. Nak kena heret nenek & abah masuk skali ni. Mama dia mcm lemah semangat sket. Hahahaha! Try kuatkan jugak semangat nk ngadap anak kena sunat.

Update pasal myself: Semalam pegi interview with Bank A. Bank A offer sgt menarik. Moga2 ada la rezeki aku ye. Second interview smlm hanya ada 2 candidates sahaja. Im the 1st one. Cuak. Study company profile pon tk concerntrate sbb anak sibuk nk main laptop sama.. kalau dh gi interview tu, mcm biasa la... Sementara tunggu turn, aku mmg gatal mulut nk tanya the other candidate tu kerja mana. Sekali dia experience Exec Bank B daaa~ Adakah application aku kena reject? Kita tunggu la sama2 ye :) Maklum la.. aku tkde experience banking & takaful. Tapi, sapa la tak teringin makan bonus sampai 5-6 bulan kan? Sekarang ni bonus sbulan je. Tu pon dh nk abis :D Nak harap perfomance bonus pon confirm tak 100% kalau dh manjang MC & EL je kan? Padan muka aku. Increment tahun ni, Alhamdulillah syukur. Tak sangka gak naik sampai 20%. Bukan aku tk bersyukur keje sini. Tapi... susah aku nk cakap kalau environment takde sorg pon yg sama color dengan ko. I'm the only Malay standing here. Plus, Takde sorg pon yg dh beranak pinak mcm aku ni. Dari director. sampai la staf2 lain... Yg dh berfamily, hanya aku & tealady. So, faham2 la betapa payahnye aku nk explain kalau ada family matter yg memerlukan aku EL. Bukan nak cari alasan. Hakikatnye, aku perlukan perubahan :) & working society yg best. Mcm masa zaman2 aku kerja ExxonMobil & FedEx dulu. Happening wei...

Update tentang my other half: Berkobar nk sambung blajar. Tak tau la he will accept the scholarship offer from that Uni or not. Tapi, aku mcm belum ready nk tinggalkan Malaysia terchenta. jangan kata 4-5 thn abroad, seminggu abroad pon aku dah rasa lama gile weii!!!!! God please help. Aku taknak stop his dreams & ambition. But at the same time, aku sangat2 berbelah bagi nk tinggalkan semuanya kat sini. Memangla bukan permanent kat sana. Tapi JAUH & LAMA. Tak tau la aku boleh cope ke tak..... Pesal la You tknk blaja sini2 je Yang? ape tak pandai ke blaja kat Malaysia ni? Sama je kan? Kenapa peru beli tiket mahal2 sbb nk belajar? sob sob sob..... Lagi buat aku serba salah bila dia ckp 'I tak pernah mimpi nk dpt Dr dalam umur muda tau... You pon tau, i nk abiskan Bach Deg pon tersengguk2 ni plak la fikir nk sampai PHD. Bukan senang org nk sponsor kita belajar tau... Ni rezeki kita yang.... '

Oh Tuhan.... tunjukkan petunjuk..... Aku tak menolak rezeki.. Malah aku mmg mencari rezeki. Hari2 doa murahkan la rezeki kami anak beranak. Tapi when it comes to heavy decision macam ni. Aduh mak ai... terduduk aku. Terjelepuk. Bukan tak nak, tapi.... entah...

8 comments:

sharEna said...

nk migrate to oversea?
aduh..susah nk buat decision ttg tue. sbbnya fikir family semua ada kt msia. klu da pegi negara org, bkn sng2 nk fly balik. lg la klu ada apa2 emergency...adoiii...dugaaan...

mmg ssh nk buat decision..

antalya said...

apa salahnya cari pengalaman.hidup berdikari jauh dr mak ayah.pasti mencabar.kalo sy, laaju je setuju dgn hubby.utk masa dpn bersama jugak kannn

Dayu said...

insya allah
ada rezeki jehan tu, rezeki nia
kalau ada peluang nak dptkan something lebih baik
kenapa nak lepaskan

alah jehan..best pe tinggalkan msia jap. gi tempat org
2 tahun sekali balik la
kita ni teringin tau
tp mengenangkan tak semangat mana
malas nak apply2

ღ.faiez.ღ said...

olooooooo...yg part malik tu mcm berat ati jeeee..da r rapat ngn gyan.pastu da de nia pehe kepci lak tu...adoiyaiii....



harap2 malik sambung kat cnilaaaa..huhu..
kalo oc pon singapore..aci tak?hehe...

misz beauty said...

bila la dapat jumpa dak bulat nih ngan mak dier... heheheee

aLoY said...

salam perkenalan.. seronok bc lifestory nih.. follow ye..

lily lotus said...

aku pun terfollow dilema jugak. fikirlah masak2 balik. tanya pendapat semua yg berdekatan dgn kau. dan yg paling penting minta petunjuk Dia. kalau dah ok takyahlah ko gi interviu dah weii..kalau jadi jgn lupa farewell party!

mimizuzuhaha said...

dah besar anak ko.
aku tak dpt tengok dia lagi.
semoga dia sihat dan cerdas