Monday, July 25, 2011

Anak Sulung Saya

Isnin sampai Jumaat kena pergi kerja.
Ntah la, tk tau nk cakap. Hari2 rindu anak.
Macam aku sorg je ada anak.
Asik angau je.... terbelek2 gambar anak.
Gambar dia dari phone, thumbdrive, monitor pc kat office.
Bersepah2 gambar dia.
Sehari 3 kali call rumah.
Tanya khabar anak.
Tidur ke dia. Lama mana dia tidur. Nyusu ke dia. Banyak mana dia nyusu.

Jumaat ni umur Nia setahun sebulan.
Dh berjalan. Merayap 1 rumah. Dh pandai bukak gate. Dah pandai tunjuk pintu ajak jalan kat luar.
Gigi ada 2 btg je kat bawah. Mmg gigi dia lambat tumbuh. Sbb tu dia tk suka mkn kut?

Nia dh pandai buat bunyi harimau.
Mimik riding a horse - gedeguk gedeguk.
Mimik itik quek quek.
Panggil kucing puuuusssss.
Pandai bye2. Pandai silat. Pandai Cakcekur.
Pandai sayang-sayang... Tp cukup cemburu & menggelupur kalau aku ckp 'Saaaayaaanggg Abah'. Boleh menjerit2 dia nangis nak dapatkan Abah dia.
Cuba tanya, "Nia mcm mana mama nangis? Mama busuk tak? Mata mana? Pipi mana?" Semua dia boleh jawab. Dengan cara dia la..

Nia dh kenal things & it's function. Sikat- utk rambut. Stokin kasut- pakai kat kaki. Losyen - sapu betis & tgn. Telefon - hello. Sudu-mkn. Cawan-minum. Kadang2 mana2 pasu bunga yg shape mcm gelas pon dia buat minum gak... And yg latest: Cotton bud - korek telinga. Lawak gile aku tgk dia try nk korek telinga sendiri. Tapi telinga kanan je la.. sbb dia right-handed. Kdg2 aku saja ejek dia 'Nia punya telinga bersih belah kanan je... belah kiri mesti banyak hasil kan?' Hahaha!

Nia pandai nyanyi. Lagu 1 Malaysia. Part 'Oooo.. Ooo...' Dia tau the right moment nk masuk part 'Ooo Oo' tu... Nia tak buta melody & tak buta lirik. Aku penah try tukar lirik lagu tu with same melody. Dia boleh sambung part 'Ooo..' Bila aku tukar melody & remain the lyric pon dia boleh tau when to continue. SubhanAllah, aku mmg tk pernah ajar pon dia nyanyi lagu tu. Dia dgr lagu tu kat TV. itu pon jarang2. bukannya lagu tu slalu on-air pon.

Nia tau nk beza slow song & fast beat. Kalau slow rythm, dia swing left right sambil buat muka sweet.... Kalau fast song, dia henjut2 joget terkinja2 sambil buat muka cheeky.

Nia pandai buat TomTomBak! Itu pon bkn sbb slalu tgk cerita Paknil kat Astro. Infact, tk pernah tgk pon. Dia tgk iklan je...

Nia suka tgk Indahnya Iman kat Astro Oasis. Half Hr program b4 masuk waktu solat. Leka dia tgk tv sambil isap susu. The moment yg boleh tgk dia bertenang dr aktiviti bkn2 yg kadang2 bahaya utk diri dia sendiri. Mana zikir2 yg dia suka tu, asyik masyuk la dia meratib kiri kanan. Time ni, boleh laaa mak dia lurus2kan pinggang yg dh start sengal2 kan...

Kalau aku ckp "Nia, jum main dgn mama" Nnt dia dtg dekat, duduk facing me, then start buat tgn 'Sep sep sep, tom tom tom' Dia tepuk2, aku tukang nyanyi, Nia jd tukang tepuk & sengih je.

Nia dh pandai identify barang2 dia. 1st & foremost - bantal biru. Selected person je boleh pegang & baring bantal tu. Kalau org lain, mesti dia tunjuk sikap protective dia. Aku tak nk la ckp Nia ni kedekut. Sbb dia sgt tak kedekut. Ada makanan dia share siap suap2kan, ada mainan pon dia share main sama2. Cuma tang bantal biru tu je dia jd lain macam sikit. Nak kata bantal busuk pon tak jugak. Sbb dia boleh je lena kalau takda bantal tu. CUma dia mcm tak boleh tgk org gomol2 bantal tu kut? Ntah...

The most sweetest thing, dh pandai mimik tidurkan adik. Walaupon adik dia belum keluar lagi.

Ya Allah, ucap syukur sahaja yg mampu aku panjatkan. Semoga dia terus jadi anak yg bijak & solehah.

Mama sayang Nia terlampau banyak.

6 comments:

misha.w said...

omg jehan!!! lama gile u tak updet. rindu lah. :)

Hanani said...

lama tak jenguk nia and jehan..winduuuu kamu

NURUL JAMIAN said...

rindu entry kamu jehan

ღ.faiez.ღ said...

haha.lm kan tak update!!cik wul rndu nia..rndu tgk nia nak cekau abg.hehe..shayanggg nia!!jadik anak yg baek yep...;))

misz beauty said...

ni entry peram setahun baru nak hapdet eh sis... adui bezaman tunggu sis hapdet blog ;-p

lily lotus said...

hehh, gila lama ko menyepi. dah besar anak dara ko. semoga semuanya dipermudahkan utk 2nd baby ni yer.