Monday, November 16, 2009

The day we found I was Pregnant.


Syukur kepada Allah atas kurniaanNya. Menyambut 3 bulan usia perkahwinan, berita gembira yg sangat terbest utk kami sekeluarga. Hik hik.. 2 bln dah saya berisi ye puan²..

Banyak symptom yg buat aku confident dgn kehadiran si kecik dalam rahim ni. Sakit breast sampai sminggu lebih, frequent urination, heartburning, mood swing ke hulu hilir. And the most, menses delay for 13 days. We decided to give a test. 1st UPT (Urine Pregnancy Test) was negative, we tought, all the symptoms was just a false alarm - agaknye.But when we did the 2nd test after a week, it shows positive! Atau mungkin juga sbb aku pakai UPT kit yang mahal sikit this time? Heh heh…. Not sure.

That morning, I did the test alone, while husband was still sleeping on bed. Mengada² + excited sgt nk tau kenapa hormone badan ntahapeape lately ni. 1st line appeared immediately lepas urine tu lalu… then I placed the UPT kat tmpt rata as suggested in the kit box tu kan. Then layan blues kejap. After few seconds aku tgk the 2nd line sangat jelas & terang. Dgn mata terpisat² aku gigihkan kaki jln keluar bathroom *yes, sememangnya mcm tk mampu nk jln sbb over excited. Ya Tuhan, tak mampu nk explain apa dah… Syukur jika ianya benar.* Langsung terus kejutkan suami dari tido. I couldn’t wait to tell him.

“Sayang! confirm”
Him: (ganyang² mata dgn suara serak² bgn tido) “Apedia?”
Me: Pregnant (mata dah bergenang² dgn lopak2 air dgn muka mencebik² – ye aku mmg cengeng gak kadang² ye puan-puan sekalian)
Him: “Ye ke? Sapa bg tau?”
(Ya Allah laki aku ni… ada ke tanya sapa bg tau? Tkpe. Dia masih blur sbb terkejut dr tido agaknye)
Me: I buat test, kan smlm kita beli test kit kan... Dia tunjuk 2 line dah ni.
Him: kalau 2 line tu maksudnye ape?
Me: Maksudnye pragnent le. (aduhai….)
Him: Ye ke? Bestnye!! (Sambil hug2 ala2 terharu menang award. Hahaahaha)
Me: Nanti kita gi jumpa doctor k
Him: Nak buat apa gi jumpa doctor? You sakit ke?
Me: ADOYAI~! Tk la sakit. nk kena check gak dh baper minggu. Bla bla bla (OK. Admit. Mmg dia agak blur dan selalunye takde la slow responds mcm ni. Mungkin sbb aku sergah dia bgn tido kut. My bad! My bad!)

Dalam usia kandungan yg lebih 2 bln ni, aku sgt bersyukur, kerana;

  • Masih mampu gelak plastik dgn lawak² rakan taulan, walaupon lawak diklasifikasi sbg lawak kurang bijak dan adakala tk terasa nk senyum sikit pon…

  • Aku masih mampu bermekap ke pejabat, walaupon pg² selalunya tgn & jari jemari menggigil² nk apply eyeliner - dunno why. Environment kerja amat memerlukan aku berketerampilan. Sigh~

  • Aku masih mampu iron baju suami di pagi hari, walaupon mabok gile kalau berdiri lama² pagi² tu… Serious rasa nk pitam berdiri2 ni tau…

  • Masih berjaya memujuk diri utk minum susu, walaupon seumur hidup, tak penah ku sentuh sebegitu punya beverage hokeh? Sgt bukan option pilihan hati.

  • Masih ok utk bekerja, hanya pernah MC sekali itu pon sbb pegi 1st check up. (Tp lateness cases banyak la.. sbb mmg mabok kan…)
Masalah sekarang, aku sangat tak bernafsu dgn makanan. Hampir semua makanan ditolak. Ckp je la apa saja… aduhai… tekak… tekak… Heartburn skrg dh berlanjutan dua minggu. Masih cuba sedaya upaya utk gagah aktif & kelihatan jelita. HAHAHA!

OK. Sekarang kena jaga perilaku, madah bicara (aiseh), makanan & minuman jua… The point is… jaga ke? Ahahahaahah~ kadang² main ikut sedap aku gak… hik hik hik… *clap clap! happy happy*

We went to see my Gynea, sgt tekejut bile kitorg dh nmpk waterbag & ada benda kecik beep beep sgt laju. Oo.. heartbeat rupenye… Due bersalin 21 June 2010. Approx- 7 more months to go. Apa² pon…. Syukur sgt². Walaupon symptom malas mengatasi segala²nya! It’s now, a journey of three

13 comments:

~ms tepung~ said...

congrats..
welcome to mummy to be club :)

take care and be patient with all the pregnancy sickness

oh ye nanti bila baby dh start move suami pasti jeles sbb dia nk tau ape rasanya ada baby bergerak dlm tummy

cikin said...

congratssss jehan....:):):) bestnyer...:):) take care tau..:):)

lady milk said...

awak cograts :)
take a good care of our prengnancy

ieja said...

tahniah jehan..
take care.. jgn buat keje berat-berat..

Wanida said...

Congrats beb...u will facing the happy day of your life as a mother to be...tak semua dapat merasainya...jadi kita yg dpt merasainya perlu la bersyukur serta bertanggungjawap atas amanah yang Allah swt berikan....

Puan Jiha said...

Jehan!!!!! kebetulan sgt kite kan...tarikh nikah pon sama...due date pon lebih kurang je kan....congrates!!

take care dear

misz beauty said...

congrats sis.... sukenye dengar....=)

tapikan hubby sis sangat kelakar ye... hubby beauty pun selenge cam tu... tak tau lah if beauty pregnant nanti pun cam gitu gak perangai nye... ihiks....;-)

neway tahniah sangat2... sis take care... tamo lasak2 sgt... nanti da bley scan bg taw baby ape eh... senang prepare present...;-)

beauty plan for 2010 baby... sebab now dua2 sgt bz baru start bisnes... yeah!!!! semoga Allah mengabulkan permintaan beauty... amin =)

-yani- said...

tahniah jehan.... :)

[ Hanie ] said...

congrats jehan ;)
happy for you. alhamdulillah, jaga diri baik2 yer :)

anil lutaze said...

ehhhhh...sgt2 tahniah....waaa..tahniah lagi....

ungu violet said...

tahniahhh!
jaga diri dan kandungan baik2 ;)

lily lotus said...

one word. congrates!

Daisy said...

waa! congrates!
rse mcm i pulak xsaba nk
pregnnt.. ^_~
menarik!

p/s: preggy mom yg sweet!