Wednesday, October 21, 2009

Jalan² Kat Kampong Lagi

Hello All...
Semalam kitorg cuti sesuka hati, lalu berjalan² kat Pavilion. Mkn² n tgk Surrogates yg sgt best citer tu... teringat citer AI. Sedih... Sedih.... Sobsob... Lepas jalan² balik rumah, workout a bit then belek2 gamba. Jumpa gambo ni.. So arini berazam nk post in blog.
OK, sambung cerita kitorg jln² kat Melaka sbb keboringan duduk rumah. Dgn pakai wedges tinggi & tk bwak camera. kitorg redah. Snap pon pakai my E71 je :( dats why gamba tk cantik sgt... panasnye masyaAllah... mmg aku tabik spring la kalo rakyat jelata kat sini bleh putih² melepak kan... mmg menyengat punye panas.. Good weather tho.. Syukur... kalau bawak camera mesti lagi best.
Ni pics weall naik beca sambil mkn eskrem. Sendat OK! kaki masing² terjulur². membuatkan aku terlaser tertanya 'tkde beca besor sikit ke pakcik?'. Sangat belas tgk pakcik tu tolak beca naik bukit. rasa mcm nk turun then tolak sama² je... even aku siap offer kat pakcik tu 'boleh ke pakcik? kalo tk bole kitorg turun' pakcik tu dgn muka happy dpt rezeki membalas 'tkpe nak... kalau ikut mat saleh tu lagi besor pakcik kayuh'. sian kan..? nk cari rezeki punye pasal. Anyway, aku pakcik tu. dia bawak kitorg pusing² sampai tmp tepencil². husband pon suka sbb ada historical place tesorok yg dia tk pnah tau. Cost naik beca + pusing² stgh jam dlm MYR20.

Ni plak masa kitorg visit Makan Hang Jebat & Kasturi. Makam Hang Tuah aku dh pnah pegi, so tk de la excited sgt nk request lagi. Kubur Hang Jebat panjang! lagi panjang dari kubur2 normal. Kata pakcik beca, tu lambat darjat seseorang. WallahuA'lam... Dekat² area sini pon ada 1 old tample. punye penakut tesampok antu tokong, sampai aku tamo masuk. haha! kekdahnye, amik gambo kat luar sipi-sipi nmpk bumbung je ye kawan².

Lepas area lorong² Hang Jebat & kawan²nye, pakcik tu bawak gi Stadthuys. Rasa ralat sgt² sbb tk bawak camera pulak tu, bateri phone nearly flat. Tkpe² snap selagi boleh. Panas nyaris² ketiak nk berkuah wei... seb baik menten kan... manjang cari pokok & shades je nk berteduh. haha!

Last pit... pakcik tu stopkan kitorg kat A Famosa. Mmg bukan warganegara la sapa yg tatau A Famosa tu kan. Last visit was nearly 15 years back. Masa zaman² hentak² kaki mntk permission kat mak sbb nk gi rombongan. Wuhuuu~ Jgn tk tau, Masjid Shah Alam pon aku sampai mogok² sbb mak tak kasi ikut rombongan. tah hape2 tah.

1st time daki A Famosa sampai atas! HOYEAH!! sangat penat & sengal paha. mcm daki Bt Caves gayenye.. Sampai atas tu kitorg terus duduk. lenguh wei... View cantik. boleh nmpk 1 Melaka.. Selat Melaka pon bleh nmpk.

Dah. Abis gamba... end of the jalan², kitorg beli senapang kayu yg peluru getah tu, 2 bijik. Pas ni boleh main lawan tembak² tin kosong. Aku tau, confirm aku kalah sbb aku rabun. Sekian.

3 comments:

misz beauty said...

beauty sgt suke jalan kat tempat bersejarah.... nak2 melaka tu... xabis2 beauty pusing.... mane tak nye dulu pegi sebab amik adik kat uitm jerk.... then jalan ckit2.... afta diz da berazam nak lawat sume nek beca cam sis buat...;-)

GreenJade said...

yeah melake best kans..?

everitime turun kg hubby x jemu2 pusing2 melaka..nek beca best dpt gi tmpt2 historical tepencil gitu :)

~Rynn_Comel~ said...

haku hingat..aku hingat...ko gi rombongan ngan aku dulu jay..kite gi taman buaya bagai sume..ekeke..dgn Lynn...hape2la kanak2 kite time tu ek!!