Sunday, July 18, 2010

Aduhai.... Nia.. Nia...

Nia kekenyangan lps session bergayutan nenen... pic Nia masih di riba mama

Ni gambar2 masa Nia umur 18 hari.. Erm.. macam mana nk agak baby tu kenyang & cukup minum ke tak? Aku slalu risau nia mcm tk cukup minum.... Sebab...
  1. Nia skrg masih kuat tidur... kalau terjaga, mulut dia mcm anak burung tiung. asik nak ngemping je bak kata org jawa... lps tu gaya ngisap nenen mcm haus & lapar sgt2... siap dgr dia berdegup2 telan susu... kesian tgk dia. Kadang2 kalau dia terasa org kiss dia pon dia bleh toleh nk isap pipi org tu... Sadis kan? mesti org pikir aku ni tk bg anak makan, tu yg anak sampai nk mkn pipi org....
  2. Sbbkan dia isap susu badan, mama dia tk tau berapa Oz yg Nia minum tiap2 hari. Perlu ke transfer susu badan ke botol utk sukat consumption yg Nia minum?
  3. Pernah nia mcm mengaruk tk puas ati lepas 4-5 kali sedut.... mungkin ke susu tu tk keluar eh? tp bila check, mcm mencurah2 jek... ke Nia ni mcm saja2 je nk attention, tu yg dia pekik tu....
  4. Bila perah susu, ada terperasan ada susu yg pekat & ada susu yg cair... my mum keep on blaming me for not drink any milk to produce milk for Nia... tu yg sbb susu cair... Baby tk kenyang kalo susu tk mantap... ye ke? Tapi gua makan nasi beb... takkan susu tu tk mantap lagi....
  5. Susu belah kiri lagi cair dari susu belah kanan? betol ke? ke fatwa sesat?
Susah nak snap anak dara ni bukak mata tau.....

9 comments:

mrs tEppEi said...

comelnya Nia. seriuss comel =) muka cam tenang gitu hihi

ttg susu cair & pekat, mmg mcm tuelah keadaan susu badan. yg cair tu utk hilangkn haus dulu, pastu lama2 yg pekat akn keluar utk mengenyangkan. klu pumping pon mcm tue jgk. mule2 cair, lame2 pekat lah.

mak kite dulu lagi hampeh. dia ckp yg cair tu susu basi. kene buang jgn bg anak. nti sakit perot. boleh gitu?

seb baek kite nie berfikiran rasional. pk dalam2 & bgtau mak yg teori dia xleh pakai hihih

dugaan menjadi ibu yg pertama kali =p

p/s: susu bdn jd pekat if kite menom air soya bean. emm per kate amek produk shaklee. dgr citer ramai kata susu jd pekat bile amek supplement tue.

shada said...

chumel la bb bila bukak mata :)
kite xde pengalaman lagi bab2 mcm tu...susah gak kan ..

hopefully ur bb nia kenyang and membesar ngan chat :)

azzurious said...

nia ohh nia comelnyee ko...:D
bile nak jumpe unc? ahaksss

QueenWizza said...

hehe part mulut cm ank burung tu sama ngn my zara hee..mmg cm burung..i pun mmg ckp cmtu..mulut burung..muncung jee :D

Hanani said...

baby yg fully bf mmg camtu...just bg je insyallah dia kenyang..kasih pun suka nganga2 mulut cam lapar..haha..

Jehan Najib said...

shareena: cute nyeee mak awak.. susu cair tu susu basi eh? hehehe... tk pnah terpikir plak.. skrg ni tgh mencari2 pam yg sesuai.. nampak gayanya, Nia punye demand susu mcm dh tinggi je... wish me luck on my EBF plan ye...

shada: thanx awak.. hopefully awak pon success tempoh moment ni..

Wizza: Tu la, kadang2 rasa nk gigit je mulut Nia kalau dia buat cam tu. comel sgt!

Hanani: hopefully dia tk buat gitu sgt bila kat public.. malu woooo... heheheh

aj: meh laa dtg sini. kalau nk tunggu Nia kluar, lmbat lagi la...

Reen said...

cube awk try pam tgk byk mne yg nia mnum? tp tgk dri gaye bdn mcm puas je mnum.. ade misi ckp susu bdn neh dia cpat serap kt bdn baby.. tu yg dia slalu bgn nk nenen..

ღ.faiez.ღ said...

comey gilee..slalu je dpt mms muke dia tak toleh camera.toleh pon mt pejam...puas ati haku dpt pic ni.ahaha..

mish kat nia.kte jumpe bln 8 ni ek..pakse mama kamu balek cnii...sbb cniii makanan lagi belambak.kompem susu tak cair.ahaha

lily lotus said...

pic last tu tak tahan weii..boleh dia bagi senyum sinis gitu :D