Thursday, July 15, 2010

Berpantang oh berpantang


Harini Nia dah masuk 16 hari umurnya. Maknanya, br 16 hari aku berpantang. Rasa mcm dh 16 bulan :( Rindu sangat nk bergerak aktif mcm dulu. Sekarang ni semua benda agak terbatas. Nak ke jamban pon agak keterbatasan. Sakit ye rupanya...

Dalam 16 hari ni, macam2 benda jugak aku discover pasal beranak kecil. Patut la banyak sgt yang wish aku 'Welcome to sleepless night'. Minggu pertama & kedua Nia sgt mencabar. Siang tidur, malam berjaga. Ramai yg cakap, 'Ala, siang time baby tidur, ko tidur la sama... at least boleh recharge'... Masalahnye, time siang... ramai pulak yg datang ziarah. Mostly jiran2 & kawan2 mak aku... Tak baik pulak org dtg ziarah, mak babynye bantai tido pulak kan.... Syukur diorg sudi doakan keselamatan aku & baby... Alhamdulillah...

Bertungku sambil tgk hegemaru
Berpantang ni sebenarnya banyak routine. So far yg aku tk pernah tinggal apa ehk? Ikat rambut ketat2 & tinggi2 (HAHAHA) Berbaju tebal & stokin siang malam. Berpilis dahi. Berlumur dgn minyak panas siang mlm jugak. And also berbengkung siang hari sahaja... Semuanya utk keep me warm & elak masuk angin. Mmg menitik2 laa peluh 1 badan. Tu tk campur dgn pijar telinga dgn bawang putih...

Muka segar time pagi je, masuk tgh hari... macam hampeh

Ada gak benda2 yg routine tp aku tak buat tetiap hari. Mcm bertungku.... Aku rasa mcm sakit kat tmpt jahit tu... so, ikut keselesaan, aku bertungku 2 hari sekali je. mandi air rebusan daun2 pon aku tak buat hari2... maklum la.. area bandar ni mana nk dpt daun banyak2... So, apa yg ada tu, jimat2 la sampai habis pantang... cuma cebok pakai air sirih je diamalkan selalu tiap2 hari...


Sup makaroni + sayur & air mata kucing (buat tambah air susu)

Makan jamu? belum lagi... masih mkn vitamin yg hospital bagi. Tah la, rasa mcm tk nk start awal sbb Nia fully breastfeed. Mcm risau plak efek panas tu terkena kat dia.... Bab makan minum sangat bercatu. Tambah pulak aku mcm kurang selera makan, mungkin sbb bosan hadap makanan yg lebih kurang sama tiap2 hari.

Tah berapa la berat budak ni sekarang ye... Berat mak nye? baru susut 11kg. beberapa kg lagi utk capai berat sbl hamil... tp dh alang2 diet, rasanya mcm nk lajakkan turun sampai slim melim gitu... kata dah nak raya kan.... harus la melaram pasang badan... Hakikatnya, perut masih buncit kayak hamil 2 bulan dong.... hahaha!

5 comments:

mrs tEppEi said...

byk dah tu susut. chaiyokk! jgn jd mcm org yg menaip nie =S

comelnya Nia..syok jer dia tido =)

Reen said...

nia sgt cumil la jehan.. muke tenang je tdo..

mmg da byk susut da tu, reen lg la.. tensen je..

Jehan Najib said...

sharena: susut air je laa you, lemak2 masih memejal ni.. mntk2 la tk lemah semangat bab2 diet ni... kalau tk, pasrah...

reen: baby mmg muka manis kalau tido.. kita yg tk berapa baby je mcm2 pesen muka tido... ehehhe

TeacherNunu said...

slm kanalan jehan..sy ni badan tak susut susut lagi.dah nak 5 bulan dah..huuuua

Jehan Najib said...

ala cikgu... berat yg lost tu, berat baby & isi kandungan perut... belum susut pon berat lemak2 maknye... hikhikhik...