Monday, August 23, 2010

Menyokong Hasrat Murni EBM

Aisemen! Title takmoh kalah tu...

Harini masa blog-walking kat newmom blog, smer ramai yg ckp pasal EBM. Alhamdulillah, sampai saat ni, Nia masih active breastfeeding mama dia. Syukur, setakat ni juga, bekalan Alhamdulillah...

Mcm kawan2 yg br bersalin & BF anak dia, mula2 mmg mencabar. Nipple melecet, susu sikit, baby mcm tk puas menyusu, even tek pon melecet sbb tk pandai perah. Bodo kan aku... Tapi tak sesadis situasi yang 1 ni... Bila family asik zikir kat telinga 'Beli la susu tepung, anak ko tak kenyang ni...' Sedih2! Mmg susah nk dpt org yg support time tu. Dah la kita ni weak berdarah sana sini. Production susu kurang. Tapi syukur, suami sgt support hasrat murni bini dia yg nk fully bf anaknye. TQ cayang~

Sejak berpantang, aku dh start simpan stok sikit2. Takut sgt susu tk cukup utk si kecik ni. Mula2 sikit je dpt perah... 2Oz-3Oz. Skrg ni kalau relax2 dh boleh dpt 4-5Oz. Cuma 5-6 kali je pernah dpt 6-7Oz. Frozen stok ni ada dalam 44 packs, and each pack average dlm 3.5-4 Oz...


Harini dh start kerja. Hasil tk memberangsangkan... sbb tk sempat nk perah pagi2. kelam kabut dgn schedule kerja. Banyak benda nk kena catch up. tuhan je yg tahu betapa sakit nye tek aku tak pam pg td... SEDIH! total perahan kat office sgt sikit. 3.5+3.5 Oz saje :( Breast pon mcm bengkak & sakit sbb tk perah habis2.... Stress berkejar masa lagi.. Lagi pon, hasil ni hanya dgn teknik mermet. Ye, manual saje ye kwn2... sbb breast pump punye parts ilang. Korg tau tak insang plastik yg kecik utk suck tu... mende tu dh ilang masa tgh sibuk2 basuh botol & corong tu. so, kena beli part baru pulak... SEDIH! InsyaAllah, kalau dh dpt bli part. tu, mungkin lebih banyak hasil.

Walau macam2 dugaan, aku tetap bersyukur sbb Nia sihat Alhamdulillah... Kpd mereka2 yg mengutuk BF mothers tu, tlg la tgk baby2 yg bf... SIHAT WALAFIAT atas kehendakNya.. Niat yg baik mmg slalu dipandang serong. dah la serong, sebelah mata pulak tu.. Apa2 pon... Mama sayangggg Nia. *eh tiba2?*

Memang org kata, BF ni kena banyakkk bersabar. Sbb budak yg direct feeding ni cepat tertidur & cepat terjaga. maklum la.. yg disedutnya bkn banyak mana... Cuma feel bau tek mama tu yg maha nikmat agaknye... Buktinye. baru keluar taman perumahan, Nia dh terlentok2 tido. Padahal mama dia br sumbat tek berapa minit. bumpy ride pon tk terjaga...

Do you have problem with public breastfeeding? Hempuk kang.... hahaah~ mcm berani jek aku kan... Nak jugak letak gambar berani mati mcm dayu & miera. benda montel yg terexpose tu bkn tek ye.. itu pipi tembun anak dara aku... Jesteru itu (???) marilah menyokong BF ye kawan2! Sekian. Wabillahitaufiq wal hidayah wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...

11 comments:

Reen Fredo said...

ohh neh la teknik mermet.. same la kite jehan.. pump reen lak osak.. jadinye gune teknik mermet laa.. dulu x reti sgt perah gune tgn gini.. td baru google..

ღnFashyaღ said...

bagus..bagus, nanti bila dah ramai2 sedar tentang kebaikan susu ibu, rasenya diorg yang tak sokong ni senyap la kot....

suka tgk mummy-mummy baru ni semua Bf anak masing2...n of course kene kuat semangat.. :)

good luck mama Nia

Ibu Alia Kaiyisah said...

Mama Nia,
penutup speech yu tu dah mcm YB pulak. i like. hehe.

Nway, after deliver dulu pun saya excited nak fully BF Kaisya. Tapi rezeki nak fully BF tak tercapai. But still, Alhamdulillah Kaisya masih BF pada sebelah malam saja. Betul kata yu, bau tek ibu dia yg maha nikmat agaknya.

Saya turut menyokong ibu2 yg breastfeeding ni. Banyak kelebihannya. :)

Hanani said...

yes,saya agree dgn jehan...skang ni makin ramai mummy yg ebf anak masing...support 101% breastfeeding

Hezrina Rusli said...

go..go.. mama nia! abaikan org yg suke mengutuk 2..as long as kite buat bnd yg baik..my baby, FQR still bf smp harini..ms dia 9m tepaksa cmpur sbb stok dah xde..but still memerah lg smp hari ni..gudluck ye!

Dayu said...

hoyay!!!
teruskan usaha murni kita!! pedulikan anasir2 luar yg tak pernah nak cuba paham niat dan kebaikan yg kita nak bagi kat anak tersayang kita.
one day nanti, pasti.. bf akan jadik kelaziman. bukan pelik

byk gak stok frozen jehan
insya allah, perjalanan kita akan dipermudahkan

tEppEi@sharEna said...

rase mcm ramai ibu2 yg dh ade kesedaran ttg susu ibu nih. for me, nak seribu daya, xnk 1000 dalih. if there's a will, there's a way. alhamdulillah, masih diberi kekuatan oleh Allah utk terus hasrat fully breastfeed Naurah. bdk yg byk akal skrg tu pn maken pandai. tau mane lg sedap. susu ibu ke lembu. huhuh =p

mas said...

bgs2...terornye guna teknik mermet...kite xreti lgsg...puas picit,xkuar2...huhuhu...

p/s::ade sorg senior BF ni ckp,ank yg BF senang nk jaga... :)

salam kenal
mas

BuTtErFlyInFraMe said...

ouuhh tembam! geraaammm!!

Aishah Rahim said...

Jehan, thanks sebab buat entry ni. Ianya membuatkan saya semakin bersemangat nak BF anak saya nanti.

Thanks a lot ye? :)

CikPuanMiera said...

hahahaha..
mommy skg semua da brani mati demi anak tersayang..

go go..
persetankan semua mulut2 longkang tu..
as long as kite taw ape kite bt.. n kite hanya bt yg terbaik untuk anak tersayang..

thumbs up!!