Monday, November 1, 2010

No more EBM 100%

Nia Amanda, Mama sedih ni....
Terpaksa
Kena top up sikit. So far aku boleh supply 3.5Oz x 4/5 bottles sahaja. Aku cuma panjangkan masa mengepam. tapi tetaaaaapppp paling tinggi pon 4Oz je. tu pon kalau Nia tak pow b4 express.
Nenek Nia bising. TAK CUKUP.
So, try la campur sikit. So, she is now 70% on BM and 30% on FM
Started with

ENFALAC A+ TRIPLE PROGARD

Enfalac ni agak halus gak la.. Warna pon putih. Skali tgk mcm EBM. Nia pon tkde masalah nk accept susu ni. poopoo cantik 1x a day. Temperature bdn pon tk panas. Menogok pon bkn main laju.. Tapi tak segelojoh EBM la kan...


S-26 GOLD STAGE 1
Tak tau apesal aku gatal nk tuka susu ni. Saja try & error. Warna susu ni kekuning-kuningan. Mcm ala2 banyak kolestrum gitu... Konon je... Nak kena scoop lebih for 1 portion. Scoop pon bigger than Enfa. Aku rasa sangat tak sesuai dgn Nia. Badan dia start ruam balik. Nappy rash agak teruk. Poopoo pon tak frequent 1x a day. dah jadi mcm pelik sket. sehari poopoo 2x, the next day tak poopoo dah... main lat-lat gitu. Plus, temperature badan dia mcm a bit high. Tak demam, tapi mcm suam2 gitu.
Confirm.
Aku akan beralih ke Enfalac A+ kembali. Oh no no... Priority to my EBM of coz!
Korang jgn plak igt aku tk usaha utk tambahkan EMB ye.
Aku dh try Fenugreek pill. Now on ASI pill. Antara lain yg aku mkn: Oat, fish, longan + kurma, soya, kacang hijau, ulam jantung + peria. water water water. Haih... name it.. EBM aku mcm tk meriah oohlala tau... Stakat menten takat tu je...
Aku risau berat Nia susut. Sbb dia dh makin lasak. Kalau tk cukup susu kang, keding lak minah tu...
SEDIH!
Kalau la Nia fully EBM, tk perlu aku susah2 hati nk cek kulit & taik anak hari²! Huwaaaaaaaa!!!

7 comments:

Hanani said...

ala,sian nia tapi apakan daya dr tak cukup minum better tambah susu kan? try bagi nia makan jehan...mana tau cukup ke..

Jehan Najib said...

Tu la...nk try jugak. InsyaAllah, on her 5th months ke nanti... We'll see & update.

Nadya said...

ahaa..aydan minum s-26..nk let go ley bg sini..hihihi dgn enfalac die kurang sesuai la plak..rashes naik teruk..xtau la sbb rice cereal bg aritu ke ape..same la nasib..BM dah kurang terpaksa bg FM..letih dah mcm2 mkn..wuwu..

Nadya said...

oh ye..try mkn Alfalfa produk Shaklee..susu tambah pekat tp for me volume maintain je..last resort blh try Domperidone (Motilium). ni ubat la..dah try aritu n berkesan gak..naik la 1 oz.huhu tgk mcm2 dah try,tp kalu rezeki byk tu gak, redha je la..

Jehan Najib said...

Babe, tu la kan... lain budak, lain allergicnye. Tapi the S26 tu ive alrdy passed to my SIL la... tkde rezeki Aydan. huhuks..

fizanur said...

try ESP shaklee. Mana tahu berkesan.

[ Hanie ] said...

ouh, kite pun bg enfalac..mmg susu die bagus, ramai yg recomend termasuk doc :) Nak buat mcmmane jehan..kite dah usaha kan...doa je la susu mkin bertambah ;)